Kerstwensen 2021

Het jaareinde is in zicht. Dat betekent dat er naast de beste wensen vaak ook kerstpakketten onze organisatie binnenkomen en daarover heb ik een anekdote. 

In een ver verleden kwam ik de inkoper, die mijn functie in het nieuwe jaar over zou gaan nemen, tegen. Ik liep hem in de fietsenkelder van ons pand tegen het lijf met twee flessen wijn in zijn handen. Vanaf het moment dat hij mij opmerkte, zag ik het ongemak bij hem ontstaan. Hij was namelijk niet op zoek naar zijn fiets. Zijn ongemak werd alleen maar groter toen ik hem vroeg of hij ook zojuist het kerstgeschenk van die ene leverancier gekregen had. Hij moest wel met ‘Ja’ antwoorden. Hij had de flessen op dat moment vast en voelde zich overduidelijk betrapt. Hij had de pech dat ik de flessen herkende. Ik had er zojuist ook twee ontvangen van dezelfde leverancier. Die van mij waren echter niet in mijn auto, maar onder onze gezamenlijke kerstboom beland… wachtend op de verloting.  

Zomaar een verhaal wat zich ook binnen jouw organisatie kan voordoen. Een anekdote over een (voor inkopers) belangrijk onderwerp. Dit gaat namelijk over integriteit. Over een inkoper die zich niet om laat omkopen, die geen verborgen agenda heeft en zich vanuit de kerstgedachte niet belangrijker voelt dan zijn of haar collega’s. Uiteindelijk doe je het met elkaar en voor elkaar. Dat betekent dat de collega’s die niet zichtbaar zijn voor een leverancier ook recht hebben op een kerstpakket; misschien nog wel meer dan dat de inkoper dat heeft. Het kerstpakket is tenslotte een blijk van waardering.

Eén van onze andere leveranciers deed het toen al heel slim. Die bracht niemand in de verleiding en bezorgde een slagroomtaart met daarop de kerst- en nieuwjaarswens. Het is me altijd bijgebleven. Ik herinner me hierdoor niet alleen de blijk van waardering, maar ook het moment waarop ik daar met collega’s van genoot...

Tot slot voor degenen die nieuwsgierig zijn of ik hier ooit iets over tegen de persoon in kwestie heb gezegd: ja dat heb ik. Op een nette en rustige manier. Ik heb gezegd wat ik met mijn kerstgeschenken deed en heb het verder bij hem gelaten. Integriteit hoort van binnenuit te komen. Zodra een ander dat van je moet gaan eisen, zit je wat mij betreft niet op de juiste plek.

Denk terug aan de mooie herinneringen uit 2021 en blijf in 2022 in mogelijkheden en kansen denken. Ik wens jullie fijne feestdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *